Ev kiralarken ya da satın alırken; metrekaresine, bulunduğu konuma, kaçıncı katta olduğuna dikkat ederiz. Bazen hangi cepheye baktığı bizim için çok önemli olur bazen de sağladığı sosyal imkânlar… Bazı bölgelerde binanın depreme dayanıklı olup olmadığı öncelikli sorumuz olur. Bunun için de taşıyıcı sistemi, zeminin sağlam olup olmadığı gibi sorular sorarız. Peki, binanın deprem dayanıklılığını da doğrudan ilgilendiren su yalıtımına ne kadar dikkat ediyoruz?
Su yalıtımıSu yalıtımı, yapıların sudan ve zararlı etkilerden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletlerde ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere denir., yani yapıların suya ve neme karşı korunmaları için yapı temelinde ve yüzeyinde yapılan koruma işlemleri, yapılaşmanın %95’inin deprem kuşağı üzerinde yer aldığı ülkemizde hayati önem taşıyor. Yapı stokunun %75’ini oluşturan betonarme yapılar; basma kuvvetlerini karşılayan beton ile çekme ve kesme kuvvetlerini karşılayan çelik donatılardan meydana gelir. Güvenli bir yapıda bu sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi gerekir. Su yalıtımının iyi yapılmadığı ve yapı elemanının içine su aldığı durumlarda su havadaki oksijenle temasa geçerek çelik donatıyı korozyona uğratır. 10 yıl boyunca korozyona uğrayan çelik donatı, kesitinin yaklaşık %33’ünü dolayısıyla taşıma kapasitesinin %66’sını kaybeder. Bu tür bir tahribata uğrayan yapı elemanı, deprem anında oluşan kesme kuvvetini karşılayamayarak binanın yıkılmasına neden olur.
Yapılar; yağmur, kar gibi yağışlar, topraktaki nem, basınçlı basınçsız yeraltı suları ve banyo tuvalet gibi ıslak hacimlerde kullanılan su nedeniyle sürekli suya maruz kalır. Doğru su yalıtımıSu yalıtımı, yapıların sudan ve zararlı etkilerden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletlerde ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere denir. ile binanın taşıyıcı kısımlarının su alması ve betonarme strüktürdeki çeliğin korozyona uğrayarak zarar görmesi önlenebilir. Böylece bina depremde daha güvenli hale gelir.
Ev alırken ya da kiralarken su yalıtımının hangi yapı malzemeleriyle hangi yöntemlerle sağlandığı binada drenajDrenaj, bir yapının çevresinde ya da arazide su düzeyini düşürmek, suları yapıdan uzaklaştırmak için kurulan sistem. sisteminin olup olmadığı sorulmalı, tavan ve duvarlarda su izleri, sıva kabarıklıkları, çatlaklar gibi yapıda su yalıtımının doğru yapılmadığını gösteren işaretlere dikkat edilmelidir.
Suyun çatılardan veya tavandan damlaması, bodrumları su basması gibi durumlar su yalıtımının iyi sağlanmadığı yapılarda meydana gelir. Yine doğru su yalıtımıSu yalıtımı, yapıların sudan ve zararlı etkilerden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletlerde ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere denir. yapılmadığı için binalarda oluşan bakteri ve küf sağlığa zarar vermekte, uzun vadede ciddi sorunlara yol açmaktadır.
Su yalıtımıSu yalıtımı, yapıların sudan ve zararlı etkilerden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletlerde ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere denir. bir sistemdir ve doğru yalıtım; doğru malzeme, malzemeye uygun doğru detay ve doğru uygulamanın birleşiminden geçer. Doğru su yalıtımıSu yalıtımı, yapıların sudan ve zararlı etkilerden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletlerde ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere denir. ile güvenli, sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlanabilir. Ayrıca temelden itibaren kaliteli ve uygun su yalıtımıSu yalıtımı, yapıların sudan ve zararlı etkilerden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletlerde ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere denir. yapıların hem uzun ömürlü olmasını sağlar hem de bakım giderlerini azaltır.
Sizin için hayata dair en yararlı ve en pratik çözümleri sunuyoruz